Vappua ja muuta juhlintaa

Meillä lapsuudenkodissani ei oikein juhlittu vappua eikä uutta vuotta eikä juhannustakaan. Nämä juhlat olivat äitini mielestä jotenkin rahvaanomaisia, eivätkä siis täyttäneet hänen kriteerejään. Olisikohan ollut niin, että näissä juhlissa ihmisisllä vaan yksinkertaisesti on usein liian hauskaa. Tai viinaa- hui kauheaa! Olen siis joutunut aikuisena opettelemaan juhlimisen jalon taidon ihan itse ilman suurempia esikuvia tai ennakko-odotuksia. Ei huono lähtökohta minun  mielestäni.

Minua voisi luonnehtia maltilliseksi juhlijaksi, vaikkakin nautin verhojen vaihtamisesta ja koristeiden ripottelusta (joka perheen mielestä joskus vähän lähtee käsistä…). Ruokia mietin ja suunnittelen etukäteen, mielipiteitäkin toki kysyn, mutta pysyn useimmiten omissa suunnitelmissani. Servetit teeman mukaiseksi ja kynttilät sävysävyyn. Verhot vaihdan ainakin pääsiäiseksi ja jouluksi. Harmi, että vappu on usein niin lähellä pääsiäistä, että verhoja ei vapuksi useinkaan tule vaihdettua.

Mutta itse juhlimisen filosofiaan. Kotonani juhlitiin monta päivää kyllä rippi-, ylioppilas- ja syntymäpäiväjuhlia ja silloin oli tarjoilut kohillaan, mutta joulun juhlintakin oli todella pientä heti, kun me tytöt kasvoimme isommiksi. Eivätkö siis aikuiset tarvitse juhlia? tai joulukoristeita yms? Minä kyllä tarvitsen, vaikka ihan tyttönen en enää olekaan, eikä kotonani juoksentele alle rippikouluikäisiä pienokaisia. Olen jo syyllistänyt lapseni valmiiksi laittamaan minulle jouluverhot ja jouluvalot kun en enää itse niitä jaksa tai kykene laittamaan. Sitä en tiedä, kuinka hermostuttavaksi sitten lähes satavuotiaana vuodepotilaana sen koen, kun kuusi- ja seitsemänkymppiset lapseni käyvät verhojani nyhräämässä.

Olen oppinut hyvin myös näiden ”alakastisempien” juhlien viettämisen. Kuohuviinit ovat kylmässä vappuna ja uutena vuotena. Enkä koe edes huonoa omaatuntoa asiasta.  NIH! Hyvää vappua kaikille! Pysykää hengissä ja juhlikaa tavalla jolla itse haluatte- tai olkaa juhlimatta. Sekin sopii.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

+ 57 = 59