Äitienpäivän jatkot

peikonlehti-ja-sydän

Äitienpäivän aamu on ollut leppoisa. Nukuttiin pitkään kun koko porukalla katsottiin viime yön euroviisut loppuun asti. Mukavia lapsia minulla. Ja rakkaita. Olen etuoikeutettu, tiedän sen.

Lapsena juostiin sisaren kanssa äitienpäiväaamuna paljain jaloin ( eka kerta joka kevät) pihan poikki hakemaan valkovuokkokukkakimput paitsi äidille myös mummulle. ja he olivat iloisia. Varsinkin mummu. Halasi pehmeästi ja kiitti. Hän on ollut minun elämässäni se äiti-esikuva. Kovia kokenut, mutta ei yhtään katkera. Iloitsi iloitsevien kanssa ja itki itkevien kanssa. Käski katsoa eteenpäin ja yrittää uudelleen.

Kun mummu kuoli, koko koti tuntui tyhjältä, eikä enää kodilta. Se muuttui äidin ja isän asunnoksi. Henki puuttui. Mummu kävi aina heiluttamassa ulkona kun lähdin viikonloppuvierailulta. Sitten tuli maailman paskin sairaus: syöpä ja mummun piti taistella vielä viimeisetkin vuotensa. Siitä olen vihainen Jumalalle. Tiesin, koska oli viimeinen kerta kun mummu tuli heiluttamaan ulos. Tiesin sen sisimmässäni. Tiesin kun mummu tuli rappusille saattamaan viimeisen kerran. ja tiesin, kun häntä ei enää voinut pyytää ulos saattamaan.

Viimeinen hyvästi tapahtui kun mummu makasi paareilla odottaen ambulanssin lähtöä. Hän otti minua kädestä, hymyili, ja sanoi: sinä olet, Ainoleena, hyvä tyttö. Ne sanat ovat lohduttaneet minua kaiken keskellä ja tuoneet uskoa siihen, että toisten ihmisten sanat ja teot eivät näe sitä minää joka oikeasti olen. Mummu sanoi, että olen hyvä tyttö ja hän tunsi minut ihan kaikkineni.

oviMinulla on mummua ikävä, vaikka hän kuoli 28.12. 1985. Viattomien lasten päivänä. Hän ei ehtinyt nähdä minun lapsiani, vanhimmaiseni syntyi heinäkuussa 1987. Hän ei voinut olla tukenani vaikeimmissa vaiheissani. Mutta uskon siihen, että voimme vielä viettää hänen kanssaan taivaassa melkoiset äitienpäivän jatkot. Esittelen hänelle ihanat lapseni ja voimme nauraa ja iloita yhdessä. Ihan niinkuin teimme silloin kun sain olla itsekin lapsi.

rakkaus on väkevämpi kuolemaa <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

+ 81 = 91