Nuku, nuku, nurmilintu

Kun olin lapsi, menin usein päiväunille nukkumaan mummun selän taakse. Mummun hengitys oli tasaisen rauhallista ja siihen oli hyvä itsekin nukahtaa. Tai hiljaisen pehmeään kuorsaamiseen. Turvallinen paikka pienelle tytölle. Muistan päiväpeiton värin ja kuosin. Herätessä oli virkeä olo.

Nuorena oli tärkeää että sai nukkua yksin. Juuri siinä asennossa missä halusi. Vaikka jaoin huoneeni sisaren kanssa (niin kauan kuin hän oli kotona), oli meillä vähän eri nukkumisrytmi. Minä valvoin usein pitempään, vaikka olin nuorempi. Kuuntelin musiikkia ja haaveilin tulevaisuudesta jossain kaukana.

Toisen kanssa nukkumiseen oli sitten vaikeaa tottua. Ja vähän hämmentävää. Onko pakko mennä nukkumaan yhtäaikaa vai voiko pitää oman unirytminsä? Häiriintyykö sitä toisen nukkumisäänistä? Haluanko oman peiton? Monia kysymyksiä, jotka ajan myötä saivat vastauksensa. Ja eri aikoina toimi eri tavoin. Joskus sitä halusi nukkumaan yhtäaikaa, joskus taas oli pakko hakemalla hakea tekemistä, että toinen olisi varmasti nukahtanut ennen minua.

Lasten tullessa oppi uuteen nukkumiseen ja nukkumattomuuteen. Toisen tarpeet menivät varmasti omien ohi. Kun pieni lapsi nukahtaa syliin ja luottaa ehdoitta siihen, että sinä pidät hänestä huolta, tuntuu elämä todellakin elämisen arvoiselta. Toiset lapset nukahtivat mielellään viereen, toiset halusivat alusta asti oman reviirin. Niin se vain on.

Tänä päivänä on onnellinen kun ylipäätään saa nukkua ja pystyy nukkumaan enemmän kuin 5 tuntia yössä. Olosuhteisiin reagoi herkemmin. Ja keskellä yötä herättyään miettii helposti eriasteisia huolia ja murheita. Yöllä nekin tuntuvat kasvavan megalomaanisiin mittasuhteisiin. Silloin auttaa kun nousee hetkeksi ylös ja tekee ihan muita asioita. Ja ennen pitkää kömpii takaisin sänkyyn. Silloin toisen läheisyys on lahja, eikä itsestäänselvyys. Saa jälleen kuunnella toisen tasaista hengitystä, kaivautua lähemmäksi ja antaa unen tulla. Tällä kertaa syvempänä ja levollisempana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

+ 10 = 11