Elämäni listaa

auringonlasku1Olen aloittanut työnohjauksen. Näin uudelleen kouluttautuneena on hyvä miettiä syntyjä syviä siitä mitä odottaa työltään, mitä sille voi itse antaa ja kuinka paljon haluaa työlleen uhrautua. Monenlaisia aikoja silläkin saralla olen nähnyt, elänyt ja kokenut. Työvuosia on takanani 28 vuotta useammassa työpaikassa ja useamman nimikkeen alaisuudessa. Jaksettu on, vaihtelevalla menestyksellä.

Koska työnohjaajani on minulle täysin outo, tein hänelle listaa elämästäni tähän asti. Listaa tehdessäni huomasin sen sisältävän kolme päällekkäistä aihepiiriä, jotka ovat vaikuttaneet nykyiseen työkuntooni ja työmotivaatiooni: Koti, työtilanne itsessään sekä terveys. Aloin laittaa listaani eri värikoodeja ja näin kohta kuinka eri värit jaksottivat elämääni koko aikuisena olemiseni ajan.

Ensin vähän jopa pelästyin listaani. Sitten tunsin noloutta. Eihän tämmöistä listaa voi kenellekään näyttää, luulee vielä umpihulluksi. Ei kukaan usko, että yhden ihmisen elämään voi mahtua noin paljon asioita. Voinko siis olla enää täysjärkinen? Olisiko parempi, jos poistaisin muutaman seikan. Ja jos poistan, poistanko suurimmat ja pahimmat, vai pienempiä ja mielestäni vähäpätöisempiä asioita?

Onneksi mieheni tuli paikalle, luki listani ja totesi, että hyvä lista, selkeä ja totuudellinen. Mitään et poista, koska kaikki on kuitenkin eletty ja läpi käyty. Kokemusmaailmassa olevaa ja sitä kautta minussa vaikuttavaa. Viisas mies, olen hänestä tässäkin asiassa kiitollinen.

Ei omasta elämästä voi poistaa tai unohtaa asioita noin vain. Ne täytyy hyväksyä ja myöntää. Katsoa asioita ja itseä silmiin ja ottaa armollinen asenne. Vielä olisin voinut käyttää kahta lisäväriä. Toista asioihin, joihin olen itse ollut vahvasti vaikuttamassa. Ja toista asioihin, jotka ovat tulleet olosuhteiden, elämän tai muiden ihmisten taholta. Mutta sitten listani olisi näyttänyt sateenkaarelta ja siihen en sitten lainkaan ruvennut.

Listani auttoi minua myös ymmärtämään itseäni vähän paremmin. Kun katsoin aikajanaani, tajusin miksi olin toiminut, kokenut, tehnyt tai jättänyt tekemättä jotakin. Olin kuitenkin toiminut niissä olosuhteissa ja niillä kokemuksilla, jotka minulla kulloinkin oli. Saatoin jopa antaa itselleni anteeksi yhtä sun toista. Ja muistin mm. sen, miltä tuntui olla töissä, hoitaa kotia ja tuntea koko ajan fyysistä kipua. Siitäkin olen selvinnyt ja osaan iloita päivistä, jolloin kipuun ei kiinnitä mitään huomiota.

Työelämäänkin liittyy monenlaisia aikoja. Työnarkomaniasta uupumukseen. Kaikkea myös onneksi siltä väliltä. Olen saanut iloita tekemästäni työstä. Olen joutunut miettimään miksi ihmeessä tähän työhön rupesin. Olen kysynyt kutsumustani ja olen ollut varma omasta paikastani.

Tänään olen tässä. Listoineni päivineni. Jonkunlaisessa taitekohdassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

+ 46 = 53