Hengähdä hetken

luumutVuosien mittaan on jotenkin tottunut hektisiin hetkiin ja elämisen mutkiin. Jopa siinä määrin, että vastoinkäymisiä ihan odottaa tulevaksi. Itku pitkästä ilosta (ja pieru paljon nauramisesta, erään mummun lisäys) on iskostunut takaraivoon sellaisella vimmalla, että on vaikea iloita hyvästä hetkestä ilman, että odottaa koko ajan jotain ikävää. Ja se, jos mikä, estää elämäniloa.

Miten tämä sitten ilmenee arjessa? No esimerkiksi, kun joku kysyy mitä kuuluu, niin siihen pitää vastata jotenkin vältellen. Kuten: Nooo, kyllähän tämä tässä ihan hyvin menee siis juuri tällä hetkellä, mutta eihän sitä koskaan tiedä… Kun voisi vastata: Kiitos kysymästä, minulle kuuluu nyt oikein hyvää! Samalla, kun vastaisi tällä tavalla, sitä asettaisi itsensä vaaraan, jossa katolta tipahtaisi vähintääkin tiili niskaan tai ainakin jättäisi sormensa auton oven väliin. Suurempi onnentunnustus tuntuu tuovan kohdalle todellisen katastrofin suuruusluokkana sairastuminen, työttömyys tai rutto.

Fatalistinen ajattelu on täysin ideologiaani vastaan taisteleva, mutta kuitenkin huomaan sortuvani siihen kerta toisensa jälkeen. Itselle tapahtuva pitkään kestävä onni tuntuu olevan tavoittamattomissa. Omassa mielessä. Ja se jos mikä, estää näkemästä onnea juuri tässä ja juuri nyt.

Haluan julistautua irti tällaisesta ajattelusta! Vaikka se ei ole helppoa ja vaatii muistuttelemista ja itseruoskintaa. Mitä siis olen tehnyt konkreettisesti asian hyväksi? Olen yksinkertaisesti yrittänyt pysähtyä tähän hetkeen. Koska eilistä ei enää ole, eikä huominen ole vielä läheskään varma, vain tämä hetki on merkityksellinen. Ja jos tässä hetkessä voin hengittää vapaasti, nautin raittiista ilmasta. Nyt. Tai, jos tässä hetkessä ei ahdista, silitän huolirypyt otsalta ja hymyilen. Nyt. Lisäksi olen opetellut sanomaan reippaasti: Minä olen onnellinen juuri nyt, juuri tässä.

Ikävät asiat eivät ole rangaistusta onnesta. Mutta onnenhetket voivat olla keitaita ikävien asioiden välillä ja joskus jopa aikana.

Hengähdä, ystäväni, sinäkin, ja nauti onnestasi! Entäpä, jos se pitkä ilo tuleekin itkun jälkeen, olemme vaan käsittäneet ympyrän syklin väärin. (sama toimii pieruunkin…) Voidaan hyvin ja ollaan reippaasti onnellisia!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

40 − = 31